Der var fyldt til bristepunktet ved scenen til 3D-tech, da vinderne af årets DM i 3D-print for erhvervsskoleelever skulle kåres, og spændingen var heller ikke til at tage fejl af, da alle hold trådte på scenen. Vinderne af konkurrencen blev afgjort på marginalerne, men i sidste ende blev det altså de to værktøjsmagerelever, Manolo Folcarelli og Esben Molnit Ørum fra NEXT København, som løb med sejren.

3D-print er ikke fremtid, det er nutid!

Teknologiens verden er i konstant udvikling. 3D-print har allerede en væsentlig betydning i moderne produktion og design. DM i 3D-print er et skridt mod at fremme teknologiforståelse, kreativitet og 3D-færdigheder blandt elever på erhvervsskoler i hele landet.

”Vi ser allerede nu, at mellemstore og store virksomheder har taget 3D-print til sig og laver reel produktion af høreapparater, briller og maskindele til komplekse maskiner. Så det er ikke fremtid, det er nutid. Det, de lærer i konkurrencen, er noget, de kan bruge i erhvervslivet med det samme,” fortæller dommer Brian Lykke Christensen til DR Midt/vest.

 

Tæt kamp om titlen

Konkurrencedagene var intense. Alle hold leverede veludførte løsninger og udviste god teknisk forståelse gennem alle fem opgaver. Både dommerne og de to coaches var imponerede over elevernes niveau og præstationer i dette års DM i 3D-print. Esben M. Ørum var overrasket over sejren, “Det er virkelig stort og en fed afslutning på en god dag. Når vi går rundt og kigger, så er det virkelig nogen, der har lavet nogle gode løsninger. Det har været så svært at vurdere, hvor man lå, og vi havde slet ikke regnet med det!”

Det høje niveau fra alle deltagere gjorde det svært for dommerne at vælge en vinder. Konkurrencen blev derfor afgjort på de mindste forskelle. De to coaches, Kasper Moesgaard og Jesper Heltzen, som havde fulgt eleverne gennem dagene, var både overrasket og imponeret over niveauet.

 

En imponerende tre-dages begivenhed

DM i 3D-print for erhvervsskoleelever LIVE på HI-messen, har været længe undervejs. Konkurrencen blev arrangeret i samarbejde med Videnscenter for håndværk, design og arkitektur, Videnscenter for automation og robotteknologi (syd), Center for Industri, AM Learning Lab, MCH og Dansk AM HUB.

De 14 deltagere blev udfordret med fem opgaver med forskellige 3D-teknologier tilknyttet. Deltagerne havde kun tre timer til at fuldføre hver opgave. Konkurrencen testede ikke kun deltagerne i deres tekniske færdigheder, men også deres evne til at arbejde under tidspres og tænke kreativt. En ekstra detajle for eleverne var også den store interesse og opmærksomhed. De skulle lige vænne sig til de mange nysgerrige messegæster, coaches, fotografer og journalister.

DM i 3D-print har vist, at unge talenter i Danmark er ivrige efter at udforske og udnytte potentialet i 3D-teknologier.

”Vi har fået nogle gode erfaringer med videre, og lært en masse nyt. Jeg vil helst sikkert kunne bruge det fremadrettet”, fortæller teknisk designer, Bjørn Olsen, fra UC Holstebro. Da vi spurgte, om han ville gøre det igen, var svaret et klart og tydeligt ”JA! 100%.”

Konkurrencen har heller ikke kun handlet om at være de bedste. Lige fra de mødtes første gang i september, til vinderne blev udråbt, har de grinet og pjattet med hinanden. Det har faktisk været svært at mærke, at de var konkurrenter. Netop dette fik de alle også stor ros for af hele holdet bag konkurrencen.

”Det har været helt fantastisk at se, hvordan I har haft overskud til at joke med hinanden. I har snakket på kryds og tværs af uddannelse og alder igennem hele konkurrencen. Det var lige som det skulle være.” udtrykte Kasper Moesgaard til konkurrencens allersidste debriefing.

Tak til dommerteamet

Brian Lykke Christensen, Forretningsleder i Industriel 3D print ved Teknologisk Institut

Søren Kvejborg, Senior 3D specialist og indehaver af Kvejborg A/S

Kurt Due Petersen Application Manager ved PLM Group

 

Tak til deltagere og moderator i vores paneldebat:

Henrik Hansen, Erhvervsdirektør ved Business Viborg

Martin Lyhne Holmgaard, Herningsholm Erhvervsskole- og Gymnasier

Jesper Kvistgaard, Uddannelsesleder ved Grundfos

Michael Boas Pedersen, chefkonsulent ved Dansk Industri

 

Tak til vores medarrangører:

Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitektur

Videnscenter for Automation og Robotteknologi (syd)

AM Learning Lab Herningsholm

Center for Industri – CFI

MCH og hi Tech & Industry Scandinavia

Dansk AM Hub

 

Tak for lån af maskiner og udstyr til:

AM Learning Lab Herningsholm

Industrielt Teknologicenter (ITC)

3Dverkstan

PLM Group

Markforged

Center for industri – CFI

Zebicon A/S

 

Tak for pengepræmie til

WAGO

 

Tak for pokalen til

Mikkel Huse Studio (design)

Prototal Damvig (print og sponsor)

Dansk AM Hub