Nye guidelines om brug af ChatGPT i undervisningen skal udvikles

Videnscentret og TEC - Technical Education Copenhagen har påbegyndt udformningen af en pædagogisk og didaktisk tilgang til brugen af ChatGPT eller andre AI-baserede værktøjer i undervisningen og opgaveløsningen.

ChatGPT er en sprogmodel, der ved hjælp af kunstig intelligens kan generere skriftligt output på spørgsmål. Siden lanceringen i november 2022 af ChatGPT version 3.5 har værktøjet trukket store overskrifter i medierne.

Inden for undervisningsverdenen, både globalt men også i Danmark, har effekten været meget diskuteret. Nogle omfavner værktøjet, mens andre anser det som en stor trussel og forsøger at lukke for anvendelsen i eksamenssituationer.

Søgemaskiner som Bing og Google er stærkt på vej til eller allerede i gang med at udbyde AI tekstgenerering af svar i forbindelse med sædvanlig anvendelse af søgemaskinerne. Og integration med andre af deres online værktøjer er allerede begyndt.

Videnscentret og TEC har derfor arbejdet med at udforme retningslinjer for brugen af ChatGPT i undervisningen. Disse retningslinjer bruges som redskab til at tage en pædagogisk og didaktisk tilgang i undervisningsteamene.

Samtidig inddrages bæredygtighed og grøn omstilling som en del af målet med at integrere og anvende ChatGPT og derved få et bredere udbytte end blot at udvide undervisningspaletten med et nyt værktøj.

TEC lægger op til en grundig introduktion til eleverne om værktøjet, så eleverne tager redskabet i brug på et oplyst grundlag. Eleverne skal have forståelse for potentialet i de nye værktøjer, men også indsigt i de negative og uhensigtsmæssige konsekvenser, som uoverlagt brug kan medføre.

Retningslinjerne kan bruges som inspiration til, hvorfor og hvordan ChatGPT skal eller kan være en del af undervisningen på uddannelserne. De kan også anvendes som udgangspunkt for at inspirere eller bekræfte den enkelte undervisers egen undervisningspraksis.