EUC Nord var vilde med kursus i svejsesimulator

For nylig gæstede videnscentret EUC Nord, hvor faglærere og elever blev introduceret til svejsesimulatorer, og hvordan man bruger disse i undervisningen.

Det er supergodt værktøj i undervisningen – særligt i starten af elevernes uddannelse og også på brobygningsforløb, hvor eleverne kan prøve kræfter med svejsning på en sikker måde, men også en måde hvor der er masser af læring.
Jesper Clausen
Uddannelseschef for Metal og Transport hos EUC Nord.

I regi af videnscentret har EUC Nordvest udviklet en række take away-kurser, hvor undervisere sendes ud på erhvervsskoler for at undervise faglærere og elever i specifikke emner som fx 3D-scanning, Dobots, robotsvejsning, Lego Spike og svejsesimulatorer.

For nylig blev vejen lagt forbi EUC Nord, som gerne ville introduceres for brugen af svejsesimulatorer, og her havde man samlet 10 faglærere og 15 hovedforløbselever på smedeuddannelsen, som alle fik lejlighed til at afprøve udstyret.

”Vi har længe kigget på muligheden for at anskaffe os nogle svejsesimlatorer til undervisningsbrug, men vi har ikke vidste hvilken vej, vi skulle gå, så derfor var take away-konceptet en rigtig god mulighed for os til at teste det af,” siger Jesper Clausen, der er uddannelseschef for Metal og Transport hos EUC Nord.

Et pædagogisk værktøj

Jesper Clausen fortæller, at skolen efter kurset har søgt om midler til indkøb af svejsesimulatorer.

”Det er supergodt værktøj i undervisningen – særligt i starten af elevernes uddannelse og også på brobygningsforløb, hvor eleverne kan prøve kræfter med svejsning på en sikker måde, men også en måde hvor der er masser af læring,” siger Jesper Clausen.

En svejsesimulator et godt, pædagogisk værktøj af flere årsager. For det første kan en underviser nemmere nå rundt til alle eleverne og tjekke deres arbejde, fordi man kan få afspillet videoen af svejsningen, så både underviser og eleven kan se, hvad der gik godt, og hvad der gik galt.

Desuden kan det som underviser være svært at se, om eleverne fx har den helt rette vinkel, når de svejser rigtigt, simpelthen fordi der bl.a. er en svejsehjelm i vejen. Men her giver svejsesimulatoren feedback svejsning med det samme og fortæller, om vinklen var korrekt.

Svejsesimulatoren giver også underviseren bedre mulighed for at vise eleverne eller de studerende, hvordan de løser en svejseopgave ved at vise det direkte på storskærm.

Simulation sparer på ressourcerne

Ud over at være et godt undervisningsværktøj kan svejsesimulatorerne være med til gøre undervisningen i svejsning grønnere og mere bæredygtig, fordi det sparer både ressourcer og energi, da der hverken bliver brugt metal eller andre materialer.

Desuden er strømforbruget væsentligt mindre, end hvis man skal have svejseapparater kørende plus udsugning i værkstedet.

Flere take away-kurser

Kunne du også tænke dig at få et take away-kursus ud på din skole, så kontakt os endeligt – det er ganske gratis.

Læs mere om vores forskellige kurser her: