Ny rapport viser sammenhæng mellem viden og virksomhedernes energiproduktivitet

Rapporten fra Industriens Fond og Akademiet for de Tekniske Videnskaber peger på, at viden og kompetenceudvikling er nødvendig for, at virksomhederne kan omstille sig til den grønne dagsorden. Det er helt i tråd med Videnscenter for Automation og Robotteknologis arbejde.

Man kan ikke udelukkende fokusere på at reducere og energieffektivisere, når man taler den grønne omstilling af industrien. Der er også behov for innovation, nye teknologier, samarbejde, kompetencer og viden. Det er bl.a. én af pointerne i rapporten ”Fremtidens bæredygtige produktion” fra Industriens Fond og Akademiet for de Tekniske Videnskaber, der også præsenterer fem indikatorer, der kan fungere som en baseline for industrien, når de skal arbejde med den bæredygtige omstilling: Ressourcer, vand, CO2, energi og affald.

Og helt centralt i rapporten står altså fokusset på mere viden og kompetenceopbygning:

”Tal fra analysen viser, at der er en positiv sammenhæng mellem virksomhedens investeringer i viden og kompetencer, og hvor energiproduktive, de er. Dette understreger, at viden og kompetencer spiller en rolle i den bæredygtige omstilling, og at hele økosystemet skal spille sammen.”

Harmonerer med videnscentrenes formål

I Videnscenter for Automation og Robotteknologi glæder det videnscenterchef Christoffer Boserup Skov, at rapporten slår fast, at der er en sammenhæng mellem viden og kompetencer, og det får en afgørende betydning i den bæredygtige omstilling.

”Vi arbejder netop med kompetenceudvikling og kompetenceløft inden for erhvervsuddannelserne. Hvad enten vi laver undervisningsmateriale, arrangementer eller afvikler kurser i videnscenteret, så handler det grundlæggende om at klæde landets erhvervsskoler bedre på. Og vi har også et stort fokus på den grønne omstilling, hvor vi gerne vil være med til at understøtte erhvervsskolerne, så vi sammen kan løfte ambitionerne inden for den grønne omstilling,” siger han.

Samtidig påpeger han, at hele konstruktionen med ti nationale videnscentre inden for forskellige fagområder, giver rigtig god mening, når der netop skal samarbejdes og videndeles i forhold til at løfte kompetencerne rundt omkring på landets erhvervsskoler.

Læs rapporten her.