I videnscentrets seneste podcast møder videnscenterchef, Christoffer Boserup Skov, direktør for virksomheden Technicon, Casper Hansen, til en snak om nødvendigheden af menneskelige kompetencer i robotindustrien, hvorfor teknologi er en tværfaglig disciplin og hvordan automation og robotteknologi kan være en nøgle i den grønne omstilling.

“Vi skal ikke bare skabe flere jobs med robotteknologi. Vi skal skabe bedre jobs.”

Sådan siger Casper Hansen, der er CEO og medstifter af virksomheden Technicon, i videnscentrets nye podcastserie, hvor han taler med videnscenterchef Christoffer Boserup Skov om nødvendigheden af menneskelige kompetencer i robotindustrien.

For Casper Hansen har ikke bare øjnene på bundlinjen i sin virksomhed, når talen falder på automation og robotteknologi. Det handler i høj grad også om, hvordan teknologien kan være med til at skabe bedre vilkår for mennesker på arbejdsmarkedet.

“I et moderne, industrielt samfund skal dygtige, kvalificerede medarbejdere ikke udføre ensidigt, gentagende arbejde. Vores mission er at få sat operatøren fri, så vi i langt højere grad bruger deres kompetencer og evner til at træffe gode beslutninger og til at være kreative,” siger Casper Hansen i podcasten.

“Vi tror på, at teknologien er svaret på, hvordan vi får skabt et bedre samfund, og derfor er bundlinjen ikke nok for mig. Vi skal også være med til at påvirke samfundet, så det bliver bedre i form af grøn omstilling og bedre jobs. Vi skal sørge for, at vi beriger mennesker med teknologi, således at vi får et bedre samfund – det er det, vi jagter. Ja, vi er teknologinørder, ja, vi elsker bits and bytes, men vi gør det med et højere formål,” siger han.

Fremtidens medarbejder

Ifølge Casper Hansen er der i høj grad brug for menneskelige kompetencer, når robotter for alvor introduceres i industrien. Evnen til at samarbejde og have forståelse for andre fagligheder bliver i fremtiden en ekstra skattet kompetence hos medarbejderne, fordi robotter er en tværfaglig disciplin i sig selv.

“En robot er ingenting uden mekanik, og mekanikken er ingenting uden software, og softwaren er ingenting, hvis der ikke er et brugerinterface, og brugerinterfacet er ikke meget værd uden en forståelse for operatøren. Og her er der ikke en gang sat strøm til robotten endnu, så hvor er elfagteknikeren osv. Området er enormt tværfagligt, og det er de kompetencer, som vi jagter,” siger Casper Hansen.

Lyt til hele podcasten og hør blandt andet også, hvordan robotteknologien kan hjælpe den grønne omstilling i Danmark på vej.