Stor interesse for Teknologidag på EUC Nordvest

Over 100 elever og andre interesserede besøgte for nylig EUC Nordvest i Thisted for at blive introduceret for uddannelserne på skolen og for at blive inspireret til at tage en uddannelse med fokus på automation, robotter og it.

Martin Post Jensen, der er på hovedforløb 1 på industriteknikeruddannelsen, viser 10. klasseseleverne Lærke Marie Jensen og Signe Bannow Kloster, hvordan man programmere robotarmen.

Danske virksomheder skriger på faglært arbejdskraft, der har kompetencer inden for automation og robotteknologi. En af løsningerne på det problem er at få flere unge mennesker til at få øjnene op for uddannelserne på erhvervsskolerne. Derfor inviterede EUC Nordvest og videnscentret for nylig indenfor til teknologidag, hvor elever og andre interesserede kunne gå rundt på skolens værksteder og tale med faglærer og elever på uddannelser. De fik desuden rig mulighed for at se og i nogle tilfælde selv prøve kræfter med maskiner og robotter.

Det var noget, der faldt i god jord hos 16-årige Lærke Marie Jensen og Signe Bannow Kloster fra Campus 10 i Thisted, der faldt i snak med Martin Post Jensen, der er på hovedforløb 1 på industriteknikeruddannelsen på EUC Nordvest. Han havde fået til opgave at vise, hvordan man programmere en robotarm.

”Det er sjovt at være her og se, hvad robotterne kan. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg vil efter Campus 10, så det er fedt at være her og se, hvor mange forskellige muligheder, der er,” siger Signe Bannow Kloster og fortsætter:

”Jeg er blevet præsenteret for nogle andre uddannelsesmuligheder, som jeg ikke kendte på forhånd, og som jeg er rigtigt glad for, og det kommer bestemt til at indgå i mine overvejelser om uddannelse nu,” siger hun.

Også Lærke Marie Jensen har fået en masse ny viden med fra teknologidagen.

”Det er lidt en øjenåbner for mig med den tekniske del her med robotterne. Jeg troede, at det ville være meget svært at gå til, men det virker ikke så svært, og jeg kan godt lide teknik, så det er bestemt ikke udelukket, at jeg vil undersøge nogle af de her uddannelser nærmere,” siger Lærke Marie Jensen.

Faglærer på EUC Nordvest, Johnny Munk, viser videnscentrets udviklingskonsulent, Line Goul Stoffer, rundt.

Faglærte med robot-interesse i høj kurs

At de to unge kvinder kan se muligheder i at uddanne sig inden for de teknologibårne fag på erhvervsskolerne, er en tendens, som faglærer på EUC Nordvest, Johnny Munk Pedersen, kan nikke genkendende til.

”Sådan en dag er med til at åbne op for fagene og vise, at de traditionelt ”sorte” fag er meget andet i dag end noget med at få olie på hænderne. I dag arbejder vi med computere og robotter, og du skal have et teknisk mindset, hvilket der jo er mange unge, der har i dag. Blandt andet derfor tror jeg, at vi ser mange flere kvinder i dag, som kan se sig selv i fagene,” siger Johnny Munk Pedersen.

Ifølge Johnny Munk Pedersen er det helt essentielt, at de unge kan se sig selv i fagene, og at de i forvejen er interesserede i elementer af uddannelserne – langt vigtigere end løfter om jobsikkerhed og lønkroner.

”Der er jo kæmpestor mangel på de her folk ude i virksomheder, og kan du beherske nogle af de her teknologier, så kan du nærmest sætte din egen løn. Men det er min erfaring, at det ikke er et argument, der vejer særligt tungt hos de unge. De går derimod med deres interesser, og der kan jeg se, at mange af de unge i forvejen har interesse for it og teknologi, og derfor er der mange, der bliver overraskede, når de kommer ud til os og ser, hvor meget deres interesser egentlig kommer i spil på vores uddannelser – fx som industritekniker,” siger Johnny Munk Pedersen.