Én faglærer og to smedeelever fra Teknologicentret på EUC Nordvest er netop vendt hjem efter en oplevelsesrig studietur til Holland. Her skulle eleverne, der begge har valgt at specialisere sig inden for robotsvejsning, bl.a. besøge Valk Welding – én af Europas absolut førende leverandører af industrielle robotter.

Virksomhedsbesøget hos Valk Welding var lidt af en øjenåbner for de lokale smedeelever, som i forvejen har været ret imponeret over, hvad man kan udrette alene med de svejserobotter, EUC Nordvest råder over.

‐ Det var virkelig imponerende at opleve produktionen på Valk Weldings fabrik. Jeg tror ikke, at der var to robotter, der var ens. Der var selvfølgelig komponenter, der gik igen, men robotterne er i vid udstrækning kundetilpassede, og det kom faktisk bag på mig, at de alligevel var så forskellige. Der var nærmest ingen grænser for, hvad de kunne få robotterne til. Der er virkelig et kæmpepotentiale på det område, og det er tydeligvis kun fantasien, der sætter grænser. Udviklingen går ufatteligt stærkt, og nutidens teknologi er faktisk allerede forældet efter blot fem år. Lige nu arbejder de for eksempel meget med Virtual Reality-­‐teknologi, og generelt er tendensen, at vi kommer til at se meget mere intelligent teknologi, hvor robotterne bliver selvkørende og selvregulerende i langt højere grad, end de er i dag. Der er ingen tvivl om, at det her er fremtiden – og det har turen til Valk Welding kun bekræftet mig i, lyder det fra smedeelev Peter Løth fra EUC Nordvest.

God inspiration

Det var Valk Weldings direktør for firmaets danske afdeling, Marcel Dingemanse, der stod for turen, og han var med hele vejen fra afrejse til hjemkomst. Således var der rig mulighed for, at eleverne kunne indhente masser af viden omkring robot­‐ og svejseteknik og produktionen af de avancerede totalløsninger. Og eleverne var endda så heldige, at de fik mulighed for at overvære montering og testkørsel på et stort anlæg, hvor slutkunden fik testet nogle af sine emner på et bestilt anlæg.

‐ Herudover oplevede vi også Valk Weldings træningscenter, hvor folk kommer ind på programmeringskurser, vi besøgte Da Vinci College, som er en lokal teknisk skole med 9.000 studerende, og så var vi på hjemturen på virksomhedsbesøg hos System Trailer i Tyskland ‐ en virksomhed, der svejser vanger til lastbiler. Det har været utrolig spændende at se, hvordan man arbejder med teknikken både på den tekniske skole i Holland og hos System Trailer, men højdepunktet har helt klart været at få et indblik i al den nye og spændende teknologi, der er på trapperne. Vi er jo pt. den eneste skole i landet, der tilbyder smedeelever specialisering inden for robotsvejsning, så for os er det selvsagt vigtigt, at vi også er med på den nyeste teknologi ­‐ og dér har studieturen helt klart været en god inspirationskilde også for mig, fastslår faglærer Christian Dam Madsen fra Teknologicentret på EUC Nordvest.

Alle smedeelever, der har bestået deres grundforløb kan – uanset hvor i landet de går på skole pt. – blive optaget på hovedforløbet for smede på EUC Nordvest og dermed få muligheden for at specialisere sig i robotsvejsning. Næste hovedforløbshold starter 7. oktober 2019, og der er stadig få ledige pladser.