TECHCOLLEGE bringer automation tættere på industrien med CoWelder

TECHCOLLEGE i Aalborg har anskaffet tre CoWeldere fra Migatronic til sit nye Videnscenter for Automation & Robotteknologi, der har til formål at udbrede viden om automation til industrien samt sikre pipelinen af kvalificerede medarbejdere, som er rustet til fremtidens højteknologiske arbejdsmarked.

Automation sniger sig ind på dagsordenen hos flere og flere danske produktions- og industrivirksomheder. Det er dog langt fra alle, som endnu har gjort automation og robotteknologi til en fast del af produktionslinjen. Blandt andet derfor har TECHCOLLEGE i Aalborg i samarbejde med TEC (Technical Education Copenhagen), NEXT, Mercantec og EUC Nordvest etableret et såkaldt Videnscenter for Automation & Robotteknologi, der skal indsamle og udbrede viden og kompetencer til virksomheder samt relevante faggrupper og erhvervsuddannelser.

Som en af landets største erhvervsskoler inden for bl.a. stål og metal ønsker vi at bygge bro mellem uddannelse og erhvervsliv. Her spiller vi en vigtig rolle i at uddanne kompetente fagfolk til moderne metalvirksomheder, som i dag oplever stor mangel på kvalificeret arbejdskraft, fortæller Jesper Frydkjær Pedersen, som er uddannelsesleder på metalafdelingen ved TECHCOLLEGE i Aalborg.

Robotter og automation er kommet for at blive, men mange virksomheder har stadig til gode at opleve de mange fordele, som medfølger. Derfor er det vigtigt, at vi er i stand til at undervise og uddanne både ung såvel som gammel til den moderne industriarbejdsplads, hvor automation og håndtering af robotter er en fast del af hverdagen. Samtidig skal vi også understøtte den teknologiske udvikling, som branchen er i – og det er netop, hvad Videnscentret kan bidrage til for både elever og virksomhedsledere, fortsætter han.

Garant for øget konkurrenceevne
Foruden viden og faglig ekspertise ligger Videnscentret også inde med en lang række moderne maskiner og robotter, som både elever og virksomheder kan få lov at stifte bekendtskab med på TECHCOLLEGE i Aalborg. Her tæller Videnscentret bl.a. tre CoWeldere fra Migatronic, hvoraf to er til MIG-svejsning og en er til TIG-svejsning. Det er nemlig vigtigt at favne alle dele af stål- og metalindustrien.

– Videnscentret skal indeholde hele paletten inden for robotteknologi og automation. Her er tilføjelsen af vores nye CoWeldere fra Migatronic helt essentiel, idet CoWelderen er blevet synonym med en brugervenlig, pålidelig og omkostningseffektiv automationsløsning inden for svejseindustrien. Den er især populær blandt virksomheder, som har ingen eller lidt erfaring med robotter og automationsløsninger, og dem er der fortsat mange af. Derfor tiltrækker den sig også en del interesse fra både elever og forskellige repræsentanter fra metalvirksomheder, som jævnligt er ude og se nærmere på den, forklarer Jesper Frydkjær Pedersen.

CoWelderens store popularitet i metalindustrien er da heller ikke fremmed for Jens Kristensen, der er distriktschef for Migatronic. Den kollaborative svejserobot, som er CE-certificeret og derfor må stå ude blandt medarbejdere, har allerede fået mange gode kolleger rundt omkring i landets metalvirksomheder:

– CoWelderen er meget fleksibel og nem at anvende, og den har dermed sin berettigelse hos langt de fleste metalvirksomheder i Danmark, idet den leverer de klassiske automationsfordele såsom kvalitet, præcision og ensartethed i finish. Vi har gennem alle årene haft et tæt samarbejde med TECHCOLLEGE, og vi er meget glade for, at CoWelderen har fået en fremtrædende plads i Videnscentret, så endnu flere virksomheder og fagfolk kan stifte bekendtskab med det sidste nye inden for svejseautomation.

CoWelder er udviklet til at samarbejde med svejseren, mens den også fritager sine menneskelige kolleger fra hårdt og ensformigt arbejde, eftersom den kan svejse både større og mindre serier i forskellige materialer. Den frigiver derfor tid hos svejserne, som i stedet kan fokusere på mere specialiserede opgaver.

– Det er en meget effektiv og brugervenlig robot med en kort tilbagebetalingstid, som heller ikke kræver certificerede robotteknikere til at betjene den. Investering i en CoWelder er derfor en garanti for en øget konkurrenceevne og et forbedret arbejdsmiljø, og jeg har faktisk endnu til gode at opleve, at automationsløsninger har erstattet medarbejdere. Tværtimod skaber automation som oftest vækst og dermed grundlag for flere arbejdspladser i industrien, forklarer distriktschef Jens Kristensen.

Et fag i forandring
Metal-afdelingen på TECHCOLLEGE i Aalborg har godt og vel 250 elever og kursister tilknyttet og uddanner klejnsmede, svejsere, industriteknikere, teknisk designere og CNC-teknikere, mens uddannelsesstedet også udbyder svejsetekniske specialiseringer inden for rustfrit stål og aluminium. I modsætning til tidligere år fylder robotteknologi og programmering dog mere og mere på skoleskemaet i de klassiske erhvervsfag:

– Vi skal både uddanne og efteruddanne fagfolk, som kan træde direkte ind og gøre en forskel i moderne produktionsvirksomheder, der i stigende grad er spækket med højteknologiske maskiner og udstyr. Det skal vi kunne matche i undervisningen, og derfor bliver bl.a. CoWelderen jævnligt hevet op i klasseværelset, så eleverne kan lære at håndtere og programmere moderne automationsløsninger. Det er nemlig den slags kompetencer, som efterspørges i erhvervslivet i dag, og derfor får vi også løbende henvendelser fra både virksomheder og jobcentre angående opkvalificering, fortæller Jesper Frydkjær Pedersen.

– Samtidig håber vi også, at Videnscentret kan blive det tydelige bevis på, at smede- og svejsefaget er i voldsom udvikling i disse år. Det er i dag en verden fyldt med spændende automations- og robotteknologi, og det håber vi kan bidrage til at vække endnu flere unges interesse i branchen, slutter han.

 

Videnscentret ligger inde med en lang række moderne maskiner og robotter (bl.a. CoWelder), som både elever og virksomheder kan få lov at stifte bekendtskab med på TECHCOLLEGE i Aalborg. CoWelder bliver jævnligt hevet op i klasseværelset, så eleverne kan lære at håndtere og programmere moderne automationsløsninger. (Se billeder.)

Kilde: Migatronic